Światowy Dzień Turystyki w Carskich Koszarach

Światowy Dzień Turystyki – Zamość 2010

W nowo otwartym hotelu „Carskie Koszary”, dofinansowanym ze środków unijnych, odbyły się obchody Światowego Dnia Turystyki, które zorganizowało Miasto Zamość oraz Zarząd Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze” (26.10.).

Spotkanie przybrało uroczysty charakter, jako że Zamość i Roztocze, bez wątpienia, turystyką stoi, a osoby działające awalczyć o turystę, a tym samym przebić w rankingach miasta przodujące w tej dyscyplinie.

Uroczystość poprowadził Marcin Zamoyski prezes LOT i zarazem Prezydent Zamościa, który podziękował licznie przybyłym przedstawicielom branży turystycznej: szefom hoteli, biur turystycznych, gospodarstw agroturystycznych, pensjonatów, restauracji oraz samorządów lokalnych, instytucji Miasta i mediów za przyjęcie zaproszenia na spotkanie. Podkreślił także ważną rolę wszystkich tych, którzy zdecydowali się działać w trudnej gałęzi gospodarki, jaką jest turystyka.

Prezentacji hotelu Carskie Koszary dokonał jego właściciel Lucjan Wójtowicz. Już po zakończeniu oficjalnej uroczystości przybyli z ogromnym zainteresowaniem zwiedzili hotel i poznali jego ofertę.

Uczestnicy spotkania mogli także wysłuchać podsumowania minionego sezonu turystycznego w naszym Mieście i na Roztoczu, wygłoszonego przez prezesa LOK „Zamość i Roztocze” Marcina Zamoyskiego. Jak stwierdził prezes LOK – analiza przekazanych przez podmioty turystyczne informacji o przebiegu sezonu turystycznego jest budująca i ma tendencję wzrostową pomimo roku obfitującego w niekorzystne zdarzenia, zarówno w kraju, jak i na świecie.

W części oficjalnej spotkania wręczono certyfikaty nowoprzyjętym członkom do stowarzyszenia Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”. Po złożonej deklaracji podmiotów gospodarczych, na mocy uchwały Zarządu LOT, Stowarzyszenie zasilili: P.W. Restauracja „Padwa” – Zamość, Firma RKB Jarosław Kowalczuk – Zamość, Firma „FAR-DOM” – Hrubieszów, S.C. „SMYK- SZALA” – Ruskie Piaski, Firma: Międzynarodowy i Krajowy Przewóz Osób „ALLSTAR” – Zamość, Gościniec „Kanclerz” – Zamość, Maria Zielińska- Zamość, Firma „U Zbysia” – Bondyrz, Spółka „Prometeusz” – Zamość, S.C. „ARKA” – Tomaszów Lubelski, P.U.H. „KIK” -Karolina Koguciuk – Lublin, Firma Usługowo-Handlowa „Magdalena” Zamość. Aktualnie Stowarzyszenie LOT „Zamość i Roztocze” skupia 50 podmiotów.

Obchody Światowego Dnia Turystyki, tradycyjnie już, były okazją do przekazania wyróżnień Prezydenta Zamościa. Za działalność i podejmowanie inicjatywy na rzecz podnoszenia standardu obsługi krajowych i zagranicznych turystów wyróżnienia otrzymali: Mieczysław Podoba – PT „Roztocze”, Lucjan Wójtowicz – Hotel „Carskie Koszary”, Maria Brzozowska – Hotel Orbis „Zamojski” oraz Grzegorz Garbuz – Ogród Zoologiczny im Stefana Milera w Zamościu.

Za podejmowanie inicjatywy na rzecz upowszechniania tradycji kulinarnych Zamościa i Roztocza wśród krajowych i zagranicznych turystów wyróżnienie otrzymali Małgorzata i Janusz Kitkowie – właściciele Restauracji „Bohema” w Zamościu.

Za promowanie dziedzictwa kulturowego Miasta, podejmowanie działań na rzecz popularyzacji militarnych dziejów Zamościa i regionu, wśród krajowych i zagranicznych turystów wyróżnienie otrzymał Pan Leszek Sobuś – Zamojskie Bractwo Rycerskie.

Przyznano również wyróżnienia Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”. Za współpracę i zaangażowanie na rzecz rozwoju turystyki naszego regionu uhonorowano Lucynę i Bogdana Kozyrów prowadzących Ośrodek „Sosnowe Zacisze” w Suścu, Jana Rawiaka – właściela „Karczmy nad Szumem” oraz Irenę i Mariana Śliczniaków z prowadzonego rodzinnie Gospodarstwa Pasiecznego „ULIK”.

Uhonorowano także przewodnika turystycznego Janusza Kapeckiego za promowanie dziedzictwa kulturowego Miasta, podejmowanie działań na rzecz popularyzacji historii Zamościa i Roztocza, wśród turystów krajowych i zagranicznych a także Łukasza Kota – dziennikarza Katolickiego Radia Zamość za popularyzację historii miasta i walorów krajoznawczych naszego regionu oraz aktywne kreowanie współczesnego oblicza Zamościa.
Po zwiedzeniu obiektu hotelowego wszystkich gości zaproszono na degustację potraw lokalnych, przygotowanych przez kucharza restauracji „Carskie Koszary”. Smakowało wybornie. Przy dźwiękach wysublimowanej muzyki toczyły się merytoryczne dyskusje na temat przyszłości turystyki w naszym Regionie. Wymieniano pomysły i doświadczenia, które być może zaowocują kolejnym wzrostem ilości turystów w Mieście z Listy UNESCO i w dziewiczej krainie – Roztoczem zwanej.

autor / źródło: Teresa Madej, www.zamosconline.pl
fot. Wojciech Czerwieniec