„Wiosenne klimaty w Carskich Koszarach”

„Wiosenne klimaty i przysmaki kuchni w Carskich Koszarach” tak brzmiał tytuł kwietniowego wieczoru ( 7.04.2011 ). Z radością ujrzeliśmy znajome twarze, z jeszcze większą powitaliśmy nowych sympatyków naszych spotkań.
Gości przywitaliśmy orzeźwiającym drinkiem serwowanym przez – „Fabrykę Zabawy”, specjalistów produkujących niecodzienne atrakcje przez 7 dni w tygodniu mających w swojej ofercie fontanny alkoholowe, czekoladowe, pokazy taneczne, bańki mydlane, dekoracje przyjęć okolicznościowych oraz konsultacje ślubno-weselne.
Kolejnym punktem programu był warsztat makijażu poprowadzony przez panią Magdalenę Małecką-Taras, która odkryła tajniki wykonania makijażu dziennego oraz wieczorowego a także zaprezentowała trendy w kolorystyce na sezon wiosna-lato 2011. Pani Magda udzielała również indywidualnych porad kosmetycznych, a chętnym wykonała makijaż udzielając przy tym cennych porad kosmetycznych. Panie były zachwycone!
Nasi wspaniali kucharze przygotowali smakowitą kolację, była to „Sakiewka drobiowa faszerowana świeżymi warzywami w towarzystwie ziemniaczków puree i wiosennej surówki” oraz kieliszek białego półwytrawnego wina. Na deser trysnęła fontanna czekoladowa… Było bardzo słodko…
Końca atrakcji nie było… Tancerka w stylizowanej na początek XX wieku sukience zaprezentowała szalony taniec lat 20,30, a już po krótkiej przerwie wykonała niesamowicie ekspresyjny, widowiskowy taniec brzucha! Występy zostały obficie nagrodzone oklaskami!
Aby jeszcze mocniej podgrzać klimat wieczoru zorganizowaliśmy dla naszych Gości konkurs na oryginalną nazwę dania głównego oraz deseru, przy czym nazwa musiała nawiązywać do Carskich Koszar, Zamościa, kresów… Nasi Goście w swoich pomysłach byli bardzo twórczy! Szanowne jurry w składzie : Pani Teresa Madej, znana zamojska dziennikarka pisząca na łamach portalu Zamość On-line oraz Pani Monika Popławska – redaktorka Kroniki Tygodnia wybrały 3 najciekawsze propozycje, a oto one:
– I miejsce – kotlet „Stęskniona Caryca”; autor: p. Marzena Sz.
– II miejsce – deser „Słodki Caruś”; autor: p. Małgorzata M.
– II miejsce – kotlet „Zawijas Stanisława Augusta” ( nawiązanie do pierwszo czwartkowych obiadów u króla Stasia) ; autor: Arkadiusz M.
Zwycięzcy naszego konkursu zostali obdarowani nagrodami.